Od decembra 2016 se beseda probiotik kot zdravstvena trditev ne sme uporabljati na živilih, saj po besedah EFSE ni zadostnih dokazov o njihovi pozitivni učinkovitosti na telo.

V Sloveniji si strokovne organizacije besedo probiotik NE razlagajo kot zdravstveno trditev, ampak kot prehransko trditev. Kar pomeni, da živila, ki vsebujejo besedo vsebuje probiotik, morajo imeti na izdelku navedeno hranilno vrednost izdelka, katere bakterije in seve vsebuje živilo ter količino bakterij. Država pa predpiše funkcionalno količino bakterij. To pomeni da je minimalna količina bakterij predpisana, da se lahko uporablja trditev na živilu vsebuje probiotik.

Zaradi tega se bo v letu 2017 na mnogih izdelkih prehranskih dopolnil, ki so vsebovale besedo vsebuje probiotik le ta zamenjala z ustreznejšim izrazom kot npr izdelek vsebuje črevesne bakterije ali mikroorganizme.

Velikokrat se ob poplavi novih stvari vprašamo: zakaj so črevesne bakterije oz mikroorganizmi za nas pomembni in kako nam le-ti lahko pomagajo pri preventivni skrbi za zdravje? Ali mora črevesne bakterije, vitamine in minerale res konzumirati vsak? Kaj se je spremenilo? Ali so spremembe samo v znanju in povečanju zavedanja ali smo se spremenili tudi mi?

Definitivno je vsakega po malo. Smo v obdobju novih raziskav in v obdobju preveritev preteklih spoznanj. Odpravili smo bakterijske epidemije in prišle so nove. Le malokdo se spomni da so ob istem času, ko so odkrili da so bakterije povzročiteljice bolezni odkrili tudi t.i. »dobre« bakterije. A kaj, ko smo se v začetku preteklega stoletja bojevali proti patogenim bakterijam. Ves človeški napor je bil usmerjen v boju za zajezitev patogenih bakterij. Po letu 1944 je bil moto: »čim manj bakterij tem bolje«. Žal smo se zaradi navdušenja nad iznajdbo antibiotikov in s tem zajezitev epidemij prenaglili, a kdo bi nam zameril. Za takratno obdobje je bilo to razumljivo. Zameril, če lahko tako rečem nam je le naš organizem, ker smo ga z 67-letno uporabo antibiotikov osiromašili oz sterilizirali. Rešili smo se enih strahov in prišli so novi strahovi avtoimunih obolenj – bolezni 21.stoletja. Kaj storiti? Mnogi so se spomnili na nobelovca Ilija Iljiča Mečnikovega in začeli razvijati in usmerjati pozornost v t.i. »dobre« bakterije – medicinsko/biološko pomembne bakterije za naše telo. Trenutno so naše zdravstvene težave posledica prevelike uporabe antibiotikov. Z pretirano uporabo antibiotikov smo okrnili pestrost črevesne mikrobiote. Z antibiotiki nismo zmanjšali skupnega števila prisotnih mikrobov, ampak smo spremenili sestavo vrst mikrobov v črevesju in s tem porušili našo notranjo homeostazo. S tem pa smo posegli tudi v delovanje imunskega sistema, saj je le-ta odvisna od tega, katera vrsta mikrobiote je prisotna v našem črevesju. Pomanjkanje posamezne vrste mikrobiote v našem črevesju naše telo zaznava kot porušeno homeostazo in se nanjo tudi neprestano odziva.

Z uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo humane biološko pomembne in aktivne črevesne bakterije vračamo našemu črevesju primarno raznovrstnost mikrobov in posledično umirjamo delovanje našega imunskega sistema. Vemo, da se mikrobiota nahaja v črevesni sluznici. Zaradi tega se ob uporabi prehranskih dopolnil, ki vsebujejo črevesne bakterije priporočajo tudi vitamini in minerali, če je le finančno dopustno. Z omenjenim holističnim pristopom se poskrbi tako za mikrobioto kot za delovanje črevesne sluznice.

Verjamem da z oskrbo naše mirkobiote in črevesne sluznice ter gibalno aktivnostjo lahko preventivno poskrbimo za naše zdravje, saj s tem poskušamo ohranjati našo notranjo homeostazo in zmanjšujemo verjetnost za pojav obolenj.

Živa Kuliš, uni.dipl.ing.agr.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Blog

O izdelkih

Linija izdelkov, OMNi-BiOTiC®, Vitality Synbiotic in Vitality DarmElixier, so edini v Evropi z različnimi bakterijskimi kulturami, ki so naravno prisotne  v človeškem črevesju. Zato so dobili vzdevek KRALJ PROBIOTIKOV. Izdelki nastajajo v sodelovanju z priznanimi Univerzitetnimi klinikami v Evropi kot so: Univerzitetna klinika v Gradcu, na Dunaju, Salzburgu, Innsbrucku, Linzu itd. Več si lahko preberete na tej povezavi. Izdelki so znanstveno dokazani, ne vsebujejo živalskih proteinov, laktoze, glutena in kvasovk.

Vsi izdelki

O nas

VIZIJA našega podjetja ZDRAVO ČREVESJE je širiti zavedanje pomena zdravega črevesja, MIKROBIOM (skupek črevesnih bakterij), kaj je in kako vpliva na nas in kako lahko zavestno sobivamo s črevesnimi bakterijami.

ŽELJA podjetja ZDRAVO ČREVESJE pa je vsem prebivalcem Slovenije omogočiti dostop do izdelkov dobre kakovosti.

 

Proizvedeno v EU

ZdravoČrevesje - Živa Kuliš s.p., Vodovodna c.49, 1000 Ljubljana, Slovenija

+386 41 519 909

www.zdravocrevesje.si